Hoe zal mijn ballonvaart verlopen ?

Wilt u een ballonvaart maken ? Dan bent u bij O2Ballooning op het goede adres!

Allereerst maakt u met ons een afspraak wanneer u wilt gaan varen. Vanaf 4 personen kan O2Ballooning bij u ter plaatse opstijgen. U dient dan zelf voor een goede opstijglocatie te zorgen. Een weiland van ca 50 bij 50 meter dat schoon is, is perfect.

Het hele jaar door kan er gevaren worden, tenminste als de weergoden willen meewerken. Indien de vlucht om weersomstandigheden niet kan doorgaan dan wordt er gewoon een nieuwe afspraak gemaakt.
Op de dag van de vaart wordt u in de vroege namiddag door ons opgebeld en verneemt u of het weer gunstig is of niet. Dan verneemt u de plaats en het uur van de afspraak.

Op de afgesproken tijd verzamelen we op de afgesproken plaats. Na de kennismaking en de eerste instructies beginnen we met de opbouw van de ballon. Als alle inspecties en instructies gedaan zijn, vullen wij de ballon met koude lucht. Vervolgens wordt deze koude lucht met de branders verwarmd zodat de ballon rechtop komt te staan. Als alle passagiers zijn ingestapt vertrekt de ballon voor een adembenemende vaart van een uur tot anderhalf uur. Aangezien wij met een ballon niet kunnen sturen zoeken wij tijdens de vaart naar een geschikte landingsplaats.

Wanneer ballonvaren en hoe lang

Ballonvaren kan het hele jaar door. We gebruiken uiteraard alleen de dagen waarop het weer een veilige ballonvaart toelaat. Op de dag van de vlucht plgen we overleg met met de luchtvaartmeteorologen en bekijken we of het weer geschikt is voor het maken van een ballonvaart. Pas dan beslissen we of we daadwerkelijk gaan verzamelen. Ballonvaren kan de eerste twee uren van de dag of de laatste twee uren vóór zonsondergang. In deze periodes neemt de thermiek door de lagere zonstand af. En dat is noodzakelijk voor een veilige ballonvaart. In de winter kunnen wij door de lage zonnestand zelfs midden op de dag varen. Voor het maken van een ballonvaart kunt u het best circa 3 tot 4 uur  reserveren, het is dus een avond- of ochtendvullend programma.

Kleding en uitrusting

De ballon vaart met de snelheid van de wind. U ervaart dus geen wind onderweg en u heeft het in de ballon niet koud. Bovendien geven de branders ook nog enige warmte af.  Wel moet u rekening houden met de kou en de wind wanneer we weer geland zijn. Zeker in de avonduren kan het snel afkoelen. Een warme jas is dan ook aan te bevelen. Goede schoenen zijn een aanrader omdat met natte of koude voeten in het gras lopen uw plezier zou  kunnen bederven. Weilanden zijn niet altijd even droog en schoon.

De landing

Afhankelijk van de windsnelheid zullen wij een staande of een liggende landing maken. Bij een staande landing blijft de ballon boven de mand en kunt u eenvoudig uitstappen nadat de piloot u hiervoor toestemming heeft gegeven. Wanneer bij de landing de wind zodanig is dat de ballon niet kan blijven staan, zal hij met mand en al op zijn zij terecht komen. Een sportieve landing dus, waarbij u zich goed vast dient te houden. Omdat wij onverwachts te gast zijn bij de landeigenaar, zal ons ballonteam eerst toestemming gaan vragen om de ballon te mogen ophalen op het weiland. De meeste boeren zijn over het algemeen gastvrij en slechts zelden ontstaan er problemen. In ieder geval pakt de piloot alvast samen met de passagiers de ballon in.

De luchtdoop

Nadat de ballon is ingepakt, toasten we met champagne met de zonsondergang op de achtergrond. Eventuele volgers kunnen uieraard meegenieten. Centraal staat dat we in alle rust kunnen nagenieten vvooraleer in de volgauto terug te rijden naar de opstijglocatie. Tenslotte bestaat de mogelijkheid om na terugkeer nog een drankje en een hapje te nemen.  Alle passagiers krijgen een certificaat als aandenken.